12. 12. 09

Tribute to John Lennon

8. decembra leta 1980 je bil umorjen John Lennon. Ustrelil ga je zmešan “fan” v New York Cityju. V njegov spomin in v vaš poduk poslušajte njegovo veličastno “Imagine” … in, torej, samo zamislite si.
Trideset let po smrti Johna Lennona so njegove ideje in prizadevanja še vedno zelo živa, morda bolj kot kdajkoli prej. Sporočila njegovih pesmi so boljša kot vsaka nedeljska cerkvena maša, boljša kot vsak prazen nagovor politikov in boljša kot vsak utopični sistem nadzora in pohlepa.
John Lennon je eden redkih avtorjev, ki bi lahko zgolj s sporočili svojih pesmi vodili svet in ga privedli v mir, če bi bili ljudje seveda pripravljeni sprejeti ta sporočila.



V pesmi Imagine John Lennon izrazi svoje upanje k združenju pozitivnih ljudi in razpustitvi črede s frazo

“You may say that I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one”

In menim, da smo trenutno ujeti v času, kjer so te spremembe bolj potrebne kot kadarkoli poprej. Vsi vemo kaj je narobe s sistemom in našo družbo, ogromno umetnikov in modrecev nam poskuša odpreti oči in nenazadnje Zemlja sama nas skuša prebuditi, da bomo prišli vsaj na njen pogreb. A zakaj smo še vedno tako slepi? Kaj je še potrebno, da bodo ljudje začeli poslušati in razmišljati o vseh sporočilih in pozivih, ki so jim namenjeni?

Morda bo na koncu vse skupaj zgledalo kot v kakem nizkoproračunskem akcijskem filmu. Vsi vse vedo, vsi vedo kaj je treba storiti, a nihče nič ne naredi. Na koncu, ko pa je že prepozno, pa se vsi sprašujejo in obžalujejo, da niso že prej naredili spremembe.

A vi ste vladarji svojega življenja! Vi odločate kaj se dogaja z vami, navkljub vsem črvom in opekam v sistemu, ki vas želijo spraviti v čredo! Ne dajte se jim! Raje privijte zvočnike na glas, da vam sporočila pesmi resno pridejo v spomin! In sledite tem sporočilom. To niso le popevke, to so novi evangeliji!

In v spomin na Johna Lennona sem posnel mojo verzijo njegove pesmi Working class hero. Upam, da ji nisem naredil preveč krivice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar